Hvorfor snakker vi så meget om noget der er helt naturligt og som skal ske når du er gravid?

Og hvad betyder det egentlig? 

Når vi taler om delte mavemuskler (rectus diastase) snakker vi om afstanden mellem de lige mavemuskler (rectus abdominis). Men det handler ikke kun om afstanden, men om funktionen af bindevævet mellem mavemusklerne. Og hvis bindevævet er stærkt, er afstanden som udgangspunkt underordnet. 

Det ser meget forskelligt ud fra person til person, men det er en naturlig del af en graviditet, da det er her maven kan give sig og give plads til at bære en baby.

 

Nogen mener at det er et problem. Det er det som udgangspunkt ikke. Der kan som med alt andet være stor forskel på, hvordan vi hver især heler, og derfor vil der også være forskel på hvordan og hvor hurtigt mavemusklerne samler sig igen efter fødslen. Og det kommer også an på hvor aktiv du har været tidligere, under din graviditet og igen, genetik. 

Noget af det vigtigste for mig at fortælle dig er, at du kan hjælpe helingsprocessen i kroppen, ved at skabe øget blodcirkulation. Det kan gøres generelt, feks. ved at gå eller cykle, men det gælder også for et specifikt område – i det her tilfælde mavemusklerne. Så når du gerne vil have dine mavemuskler til at samle sig igen, så kan det være en hjælp at skabe mere blodcirkulation i området, og det gør du ved at bruge musklerne. Hermed ikke sagt at du bare skal maxe ud på maveøvelser, men det kan være godt at starte stille og roligt ud med lette maveøvelser, som føles okay for maven at lave. Samtidig ønsker de fleste at deres mavemuskler bliver stærkere efter fødslen – det giver en større følelse af kontrol, og det kan også være med til at afhjælpe gener omkring ryggen når mavemusklerne bliver stærkere. 

En god måde at styrke vores mavemuskler er at bruge dem i andre øvelser. Feks når vi laver et squat (også uden vægt) kræver det at vi spænder i maven (de omkringliggende mavemuskler) for at vi kan holde os stabile i overkroppen imens vi sætter os ned og rejser os op. Når du laver et dødløft (eller samler baby op fra gulvet) træner vi også mavemusklerne. Hver morgen når du skal ud af sengen, sætter du dig også op i sengen. Det er ikke sikkert du kan det de første dage efter din fødsel, særligt ikke efter kejsersnit, men du bruger dine mavemuskler hele tiden – også selvom du ikke tænker over det. 

Så når vi laver træning, behøver fokus ikke være direkte på maven for at vi bruger den. 

Samtidig kan vi også lave rigtig mange øvelser som ikke lige er en standard mavebøjning, men som stadig er specifik mavetræning, for at styrke mavemusklerne på forskellige måder. 

Det vigtigste er igen, at det ikke er farligt – hverken at mavemusklerne deler sig eller at begynde at træne selvom de stadig er “delte” efter fødslen. 

 

Herunder vil jeg også gerne generelt slå et slag for, at gravide og nybagte mødre ikke er lavet af porcelæn. Jeg møder rigtig mange gravide som får at vide at “nu skal du vist lige slappe lidt af” eller “er du nu sikker på du kan det” eller “pas nu på du ikke gør noget farligt”. 

 

Det handler altid om hvad der føles trygt og komfortabelt for dig når du gerne vil igang med at træne efter din graviditet. Og det gælder også generelt – du skal altid kun lave bevægelser og øvelser som du føler dig tryg ved, uanset hvilken type motion eller aktivitet du laver. 

 

Og selvom det for nogen ikke er pænt at se på, så kan du leve med delte mavemuskler, så længe du ikke er generet af det ift. din bevægelighed og styrke, og at du ikke har ondt. 

 

Så næste gang du hører om delte mavemuskler (rectus diastase) så vær nysgerrig på hvem det er der fortæller om det, og hvad de siger om det. Men lad dig ikke skræmme af hvad andre siger, og søg altid professionel rådgivning hvis du er i tvivl eller føler dig usikker på hvorvidt dine mavemuskler har samlet sig efter fødslen og hvordan du kan komme igang med træning igen.