Som de fleste spørgsmål jeg får, vil jeg starte med at svare, det afhænger af…. For den eneste der ved hvornår du er klar til at starte træning op igen, er dig.

Der er selvfølgelig flere ting du/vi skal være opmærksomme på, men for det første afhænger det af hvornår du føler dig klar og hvornår du har lyst til at komme i gang med træning efter du har født.

Dette gælder både for dig der har født vaginalt og der der har fået kejsersnit (se skriv om kejsersnit).

Det afhænger af, hvordan din fødsel har været. Hvordan har din krop det efter fødslen. Er der mindre eller større bristning der skal hele. Hvordan føles hverdagsaktivitet. Er der nogle bevægelser der er generende?

Men det afhænger lige så meget af, om du har lyst til at gå i gang med træning. For hvis du har lyst til at starte træning 14 dage efter du har født, så er der som udgangspunkt ikke noget til hinder for det. Du skal selvfølgelig altid være opmærksom på, at kroppen ikke kan helt det samme som før du blev gravid, selvom du nu har født og maven er mindre.

Så noget af det første jeg vil spørge dig om er, hvad er træning for dig? Hvor vil du gerne arbejde dig hen? Og hvor synes du det ville give mening at starte?

For de fleste jeg møder giver det god mening med at starte med lette øvelser derhjemme i stuen, som f.eks. bækkenløft, rygliggende rotation af ryggen, lette squats (evt. til en stol) aktiveringsøvelser for mavemusklerne, bevægelighed for skuldrene.

Hvordan og hvor meget du starter med, afhænger også af hvor lang din træningspause har været, eller om du har trænet inden du blev gravid, og under din graviditet.

Her gælder det samme som hvis du feks. havde haft en skade eller været syg, og derfor ikke har trænet en kortere eller længere periode. Så ville jeg heller ikke anbefale at starte hvor du slap, men roligt arbejde op imod det du kender som træning.

Rigtig mange jeg taler med, afventer 8 ugers undersøgelse, hvilket er helt fint, hvis du føler dig mere tryg ved det. Men den undersøgelse har som udgangspunkt ikke betydning for hvordan og hvornår du kan begynde at træne.

Er du i tvivl om hvornår du kan/skal begynde at træne, vi jeg altid anbefale at tage fat i en fagperson som du føler dig tryg ved at få hjælp fra, og også meget gerne en der arbejder med efterfødselstræning/træning. For uden at sige noget dårligt om nogen, kan du sagtens møde fagfolk der synes det er helt uhørt at starte træning op indenfor de første 8 uger efter du har født, men igen, så afhænger det af…

Så husk at det er dig der har været gravid, det er dig der kan mærke hvad din krop er klar til, og det er dig der ved, hvad du har lyst til komme i gang med eller skulle tilbage til af træning. Så søg hjælp hos en der ved noget om den træning du gerne vil i gang med, og som du føler dig tryg ved. Og husk at du har haft en træningspause omkring din fødsel, så din krop skal have lov til at finde ud af hvordan træning/bevægelse føles nu, for kroppen kan være/er anderledes efter du har født, og det er helt okay.

Og, så synes jeg altid det er vigtigt at sige, at du nu også er mor (hvis du er førstegangsfødende) og derfor er hverdagen en anden, og det er lige nu den vigtigste opgave, at være mor. Derfor, sæt barren lavt, så du får en god start, som der er plads til i din nye tilværelse som mor, men også noget der giver dig mere overskud og glæde – så det ikke bliver en pligt eller noget der koster energi – for baby skal nok tage en stor del af den energi.