Jeg har efterhånden trænet med mange kvinder, der har født via kejsersnit. Der er altid ekstra mange spørgsmål fordi der er så lidt hjælp at hente fra egen læge og på hospitalet. Jeg har derfor prøvet at samle en række spørgsmål og overvejelser fra de mødre jeg har haft fornøjelsen af at træne med personligt eller på hold. 

Men lad os lige starte ved selve kejsersnittet, som er et operativt indgreb. Det skal du altid huske på, det er en operation, og derfor skal vi også være opmærksomme på og vide, hvordan du kommer igang igen efter netop denne operation. 

Generelt vil man gerne have kvinden op og gå rundt og bevæge sig så snart hun kan efter kejsersnit operationen. Det gælder for kejsersnit som mange andre operationer, at blodcirkulation er med til at hjælpe helingsprocessen, og derfor opfordres kvinder til at lave alle de hverdagsaktiviteter hun kan. De fleste kvinder rapportere at de er ømme og har smerter omkring arret 5-10 dage efter operationen.

Noget af det de fleste fortæller mig er, at det er meget svært at navigere i hvad du må og hvad du ikke må. Og her vil jeg igen sige, at “det kommer an på”, og mærk efter hvordan det føles i DIN krop. 

En af de uskrevne regler er, at du må ikke løfte noget umiddelbart efter at du har fået kejsersnit. Hvilket allerede der er en udfordring, for du har en baby på armen hele tiden. Det kan selvfølgelig give mening at bære så lidt som muligt på baby, men jeg tror de fleste af os ved, at baby er meget på armen, særligt den første tid. Derfor kan et bedre udgangspunkt være, at du til en start ikke skal løfte noget der er tungere end baby. 

De første 4-6 uger skal du være opmærksom på, at helingsprocessen omkring arret er igang, men det betyder ikke at du skal ligge stille. Samtidig betyder det heller ikke at du bare skal gå i gang med træning som du plejer. Der er et stort bevæge rum fra at være passiv til tung styrketræning – du kan finde dit niveau af bevægelse i alt derimellem. 

En af mine deltagere på et hold fik denne melding fra lægen: du må gerne begynde at træne, men ikke styrketræning. Så hvad må du så? Det afhænger igen også meget af hvad du har været vant til, og hvilken fysisk form du var i da du skulle føde og din genetik. Nogle heler hurtigere end andre, og derfor kan de måske hurtigere komme tilbage til det der ligner deres almindelige træning. 

En anden fik at vide: det må ikke gøre ondt når du træner. Det kan være svært at mærke forskel på om det gør ondt, eller om det strammer i huden omkring arret. Igen er det vigtigste at du mærker efter, samt at du taler med nogen, som har erfaring med træning efter kejsersnit. Og hvad så hvis det ikke gør ondt når jeg træner/bevæger mig, men det gør ondt ved dagligdags aktiviteter? Så vil jeg som udgangspunkt sige, at træningen/bevægelsen er rigtig fin. 

For at have en god oplevelse med træning og bevægelse efter kejsersnit, kan det også være en fordel at benytte sig af arvævsmassage (bindevævsmassage) for at skabe øget blodcirkulation, der hjælper til heling, samt at huden og muskulaturen kan bevæge sig frit i forhold til hinanden. At arbejde med “smidighed” omkring arret, vil gøre det lettere at bevæge sig. Feks. når du under træning laver bevægelser der strækker omkring arret, vil du kunne strække og bevæge mere, ved at have arbejdet med arvævsmassage. 

For nogle kan det være svært at se på og røre ved arret – hvilket er helt almindeligt. For dig der har det således, vil jeg anbefale at få hjælp til at arbejde med vævet omkring dit ar, så du på sigt får et mere smidigt og bevægeligt ar. 

Når du har fået kejsersnit, er det også helt almindeligt at opleve rygsmerter. Det er generelt en udfordring lige efter en fødsel, da mavemusklerne lige nu ikke er så stærke som de plejer, og dermed ikke danner samme support for ryggen som de ellers gør. Uanset om du har fået kejsersnit eller ej, så vil mavemuskler og ofte også ballemuskler være svækket, og det er to muskelgrupper som støtter omkring ryggen. Så når du begynder at lave let træning som opstart, kan du med fordel have fokus på at få gang i dine ballemuskler, og lave noget generel bevægelighed for ryggen, så du stille og roligt får skabt mere bevægelse i kroppen. 

Og hvad så med træning af de mavemuskler tænker du? Start i det helt lette, og er du i tvivl, så søg vejledning hos en træner/terapeut med erfaring i efterfødselstræning for kvinder der har født via kejsersnit. Hvis du efter nogle uger synes at du har kontrol over dine mavemuskler, og at du godt kan sætte dig op i sengen uden hjælp om morgenen – så må du gerne begynde at lave træning for mavemusklerne. Som altid, ALT MED MÅDE. Så tag det roligt, lyt til din krop – den er god til at fortælle dig hvad du kan og hvad der føles okay. 

Og endnu engang kan vi vende tilbage til 8 ugers undersøgelsen – for her oplever de kvinder jeg har talt med, at der kun bliver kigget på arret og hvis det ser fint ud, er der ikke mere at sige der. Så derfor vil jeg også anbefale dig at søge vejledning hvis du føler dig utryg ved at gå igang med træning på egen hånd. Og samtidig vil jeg også sige, at hvis du får hjælp, og det føles godt for dig, så kan du også med kejsersnit, starte din træning op inden 8 ugers undersøgelse. 

Som beskrevet her ovenfor kan du efter et kejsersnit komme igang med træning og bevægelse ligesom ved en vaginal fødsel. Det handler igen om at se alle de forskellige grader af bevægelse og træning – og at du gør det du syntes der føles rart for dig. Og husk at det tager tid at komme igang igen efter fødsel ved kejsersnit, som det ville gøre efter en hvilken som helst operation.