Hvis jeg dog bare kunne acceptere at min krop er anderledes, jeg har jo født, været gravid med min baby og kroppen skal jo ændre sig…. 

… jeg står med en ny/anderledes krop i forhold til inden jeg blev gravid, og også efter jeg har født. Jeg føler mig doven, for jeg kan jo ikke gøre noget ved det.. 

 

Kan du genkende ovenstående? Så er du absolut ikke alene! 

 

Nogle gange kan det hjælpe bare at sige det højt. For sammen med en ændret krop, følger også at du er mor, og at du bruger det meste af din tid på at tage vare på dit barn (eller flere børn). Der er mange ting der skal holdes styr på, læres, findes ud af og gøres – og at tage hånd om sin egen krop er ikke det ser står først på dagsordenen – ikke altid i hvert fald. 

 

Jeg har nævnt det i tidligere post, men der er stor forskel på hvornår vi hver især vil føle at vi er “tilbage” i vores egen krop efter en graviditet og fødsel. Hvad betyder det for DIG at være tilbage? Og hvor kommer forventningerne om at du efter en måned igen skal veje det samme som inden du blev gravid? 

Det er helt almindeligt at du først vil føle dig “tilbage” til hvor du var før 9-12 måneder efter at du har født. Hertil er det også værd at huske på, at en vægtøgning på 7-15kg er helt almindeligt under en graviditet, og derfor vil der også være forskel på hvornår du vil føle at du er tilbage. Nogle vil endda opleve at tabe sig under en graviditet – det er der heller ikke noget ualmindeligt i, og det betyder ikke at der er noget galt (som udgangspunkt). 

 

Det kan være svært at forholde sig til at kroppen nu ser anderledes ud, for hvad skal du gøre når baby tager al din tid? Og måske bliver din krop aldrig den samme som før – og det er helt okay. Den har præsteret noget af det vildeste kroppen kan – at skabe et lille menneske. 

En måde at se fremad på kan være, at istedet for at se tilbage på hvor du var, så fortæl dig selv hvor du gerne vil hen. Hvem vil du gerne være, hvilken krop vil du gerne have – og vær ærlig og realistisk omkring det. 

 

Og vær også bevidst om hvor idealerne kommer fra? Er det egentlig et ønske fra dig selv, eller er det tanker eller holdninger fra andre der gør at du ser negativt på hvor kroppen er nu og hvor du “burde” være? 

 

Det er heller ikke sikkert at du er direkte utilfreds med kroppen, men at den på en eller anden måde bare føles “off”? Det kan være bevægelse føles anderledes, du oplever at du rent fysisk ikke kan de samme ting eller at du ikke har det samme overskud som før. Alt sammen helt okay, og behøver ikke at have noget med hvordan din krop ser ud at gøre. 

 

Det er okay at være ked af eller frustreret over at både krop og hjerne opføre sig anderledes end de plejer. Men jeg vil opfordre dig til at arbejde med at acceptere den nuværende tilstand og at den er okay for nu. Når du så vælger at lægge mere fokus på dig selv og din krop, så vær også bevidst om hvad DU gerne vil, og hvad der har størst betydning for DIG. Er det hvordan du ser ud? Er det om du føler dig stærk? Er det om du har mere energi og overskud? Uanset, skal du bruge tid på det der er vigtigt og har betydning for DIG. 

 

Vis og fortæl dig selv alle de ting du kan og er god til, og arbejd videre med at blive bedre til dem, og stille og roligt lære flere ting igen efter at du har født. 

 

Det vigtigste er at du ved at du er okay, og at nogle dage er alt fedt, og nogle dage er alt hårdt og træls. Det er helt almindeligt og helt okay. Humør og overskud svinger, og det må det gerne. Husk dig selv på det de dage der er lidt hårdere end andre.