Et af de spørgsmål jeg ofte får er “jeg har aldrig styrketrænet før, så kan jeg overhovedet være med?”. Og mit svar er altid “helt bestemt”.
“jeg har aldrig styrketrænet før”, “jeg har ikke lavet noget fysisk i 10 år”, “jeg føler ikke jeg kan noget, er det ikke svært”?
Uanset hvad du synes din udfordring er, vil jeg altid spørge “hvad har du lyst til at lave?”, “hvad vil du gerne med et træningsforløb hos mig?”, “hvorfor er det vigtigt for dig?”.
For det handler ikke kun om hvad du har lavet før, men også om hvad du gerne vil med træningen.
Når jeg underviser gravide eller på efterfødselshold, handler det mest om hvad du gerne vil med træningen, og så arbejder vi ud fra dit udgangspunkt. Og det kan du også gøre selv, hvis du ønsker at træne på egen hånd, enten under graviditet eller efter fødsel.
Samtidig kan det også være at du har meget træningserfaring, og har store ambitioner omkring hvad du gerne vil opnå i dit efterfødselsforløb. Og det er også helt okay. Som skrevet tidligere, så må du gerne have ambitioner. Det er bare vigtigt at du også er opmærksom på, at kroppen kan være og føles anderledes efter en graviditet.
Jeg har tidligere skrevet om målsætning for træning, og at sætte baren et realistisk sted for dig. Læs evt den blog også 🙂
Hvis du før og under din graviditet har været aktiv, så kan en god måde at starte op igen på være, at se baglæns på din træningshistorik.
Så nu starter du der hvor du trænede sidste gang inden du fødte. Hvad kunne du lave da maven var størst? Herfra kan du stille og roligt arbejde dig tilbage til hvad du kunne før du blev gravid. Når du går igang med at træne, så sæt samme tidshorisont som du fik under din graviditet. 9 måneder tager det at lave en baby. En god hovedregel er, at det tager 9-12 måneder at komme tilbage i den form du var i før du blev gravid.
For nogle er graviditeten ekstra hård ved kroppen, og det kan være svært at lave andet, end at bevæge sig rundt til hverdagsaktiviteter. Det betyder også at din træning – hvis du træner – kan blive sat helt på pause. Her skal du igen tænke på, at det gælder for alle der holder træningspause – du skal starte stille og roligt ud. Det kan ske at kroppen har det ekstra godt efter fødslen, da du nu ikke skal bære en baby i maven mere, og så kan du måske lidt hurtigere skrue op for din træning. Men husk at lytte til kroppen, og husk at du er blevet mor, og at din søvn – og dermed restitution – er nedsat sammenlignet med før du blev mor.
Er du ikke vant til at træne, eller har træning og daglig aktivitet ikke været en del af dit liv i en årrække, så starter vi herfra. Stille og roligt igang med bevægelse. Og hvis du træner hos mig vil den bevægelse være styrketræning (da det er det jeg underviser i).
Noget af det bedste ved ikke at have trænet i en periode, eller at være ny til træning er, at du hurtigt kan se resultater, da du forholdsvis hurtigt vil blive bedre og stærkere, med få og (igen) forholdsvis lette øvelser.
Og så kan det også være meget fedt at se tilbage på hvad der tidligere i livet har været sjovt, og finde ud af, hvordan du kommer tilbage til det. Har du tidligere spillet håndbold og vil gerne igang med det igen, kan styrketræning være en god start, for at få lidt grundstyrke og konditionstræning, inden du skal ud og løbe og hoppe rundt på banen.
Ofte laver jeg træning specifikt til at mine deltagere kan komme tilbage til deres sport, hvis de fortsat har ønske om denne sport efter at de har fået børn. Og hvis det var noget der gjorde dig glad før – skal det have lov til at gøre dig glad nu – også med børn 😀
Og selvom du ingen eller meget lidt erfaring har med træning, så er det rimelig simpelt at komme igang – det handler om at gøre “noget”.
“Noget” kunne være at:
- finde en træner der tilbyder den type træning du godt kan lide.
- aftale med en fra mødregruppen at gå tur sammen eller at træne sammen.
- finde aktiviteter der er mulige at lave når baby sover hjemme eller i barnevognen.
Og om det bare er at ligge på gulvet og lave et par bækkenløft og vippe benene fra side til side for let bevægelse af ryggen, eller om det er at du får skruet ekstra op for musikken i headsettet og danser imens du ordner vasketøjet.
Det hele er med til at give dig mere aktivitet og til at motivere dig til at komme igang med mere bevægelse.
Og igen, så kan du altid starte uanset erfaring – for dem der er gode har øvet sig længe, og for at blive god, er du nødt til at øve dig. Og når du bliver bedre til noget, har du nogle erfaringer med som du kan bruge til din træning fremover, så den bliver endnu bedre og så du får trænet endnu mere.